BEWINDVOERING
Wat is bewindvoering?
Het lukt niet altijd iedereen om zelf hun financiën te regelen. Denk hierbij aan mensen met schulden, psychische problemen of een verstandelijke beperking. Gelukkig is er een beschermingsmaatregel: bewindvoering, ook wel beschermingsbewind genoemd.
Een bewindvoerder heeft de volgende verantwoordelijkheden:
– Financiële belangen behartigen
– Inzicht creëren
– Cliënt beschermen
– Zorgen dat er (financiële) rust ontstaat
Voor meer informatie over bewindvoering kunt u het voorlichtingsfilmpje van de rechtspraak bekijken.
Hoe werkt bewindvoering?
Bekijk deze video voor een duidelijke uitleg over bewindvoering. Kom erachter wat het inhoudt en welke voordelen het u kan bieden.
Bewindvoering bij B&B
De financiële administratie van de cliënt op orde brengen is waar we ons bij B&B Bewindvoering & Mentorschap primair mee bezig houden. Belangrijke taken zijn het beheren van het inkomen, vermogen, het leefgeld en het betalen van de vaste lasten. Naast het voeren van de administratie kun je denken aan zaken als de belastingzaken en het afsluiten van verzekeringen. Ook houden we ons bezig met het oplossen van eventuele schulden en het aanvragen van inkomenstoeslagen. Over al deze zaken legt de bewindvoerder verantwoording af aan de kantonrechter en de cliënt.
Kosten bewindvoering
Bewindvoering moet worden betaald door degene die de bewindvoering nodig heeft. Als een cliënt beperkte inkomsten heeft omdat hij of zij bijvoorbeeld leeft van een uitkering, kan door de bewindvoering bij de gemeente bijzondere bijstand aangevraagd worden. Middels bijzondere bijstand worden de kosten voor bewindvoering geheel of gedeeltelijk vergoed.
Is vrijwillig bewind mogelijk?
Nee, juridisch gezien is vrijwillig bewind geen maatregel of term. Echter wordt dit wel vaak gebruikt door cliënten en zorgverleners. Het is mogelijk om voor jezelf bewind aan te vragen, maar de rechter bepaalt uiteindelijk of het bewind kan starten. Hetzelfde geldt voor de opheffing van het bewind. Het is dus niet mogelijk om bewindvoering vrijwillig te laten opheffen. De rechter zal bij opheffing opnieuw moeten toetsen of het bewind nog noodzakelijk is.
Kan bewindvoering ook samen met mentorschap of curatele?
Het is mogelijk om bewindvoering samen met mentorschap te combineren. Het is niet mogelijk om bewindvoering met curatele te combineren.
Hoelang duurt een bewind?
Dit is op voorhand lastig in te schatten. Als er sprake is van een bewind met problematische schulden, is het mogelijk dat het bewind kan worden opgeheven als men schuldenvrij is. Als het bewind wordt uitgesproken vanwege bijvoorbeeld gezondheidsredenen. Is het mogelijk dat het voor onbepaalde tijd wordt uitgesproken tenzij de gezondheidssituatie is verbeterd. Het bewind wordt periodiek geëvalueerd en duurt zo lang als het nodig is. Gaat het beter en kan de cliënt zelf zijn financiële belangen weer behartigen, dan werken we naar financiële zelfredzaamheid en dienen we een opheffingsverzoek bij de kantonrechter in.
Wat gebeurt er met het bewind bij overlijden?
Van rechtswege eindigt het bewind op de dag van overlijden. De kantonrechter dient enkel nog de financiële verantwoording in ontvangst te nemen, de zogenaamde eindrekening en verantwoording. Het regelen van een uitvaart of de afwikkeling van de nalatenschap vallen niet onder de taken van een bewindvoerder.